Gaat u uw eerste huis kopen in Amsterdam? Dan kijkt u waarschijnlijk uw ogen uit. Want het ene huis is nog leuker dan het andere en de ene buurt nog gezelliger dan de vorige. Maar laat u niet meeslepen door uw enthousiasme en blijf altijd kritisch. Een eerste huis kopen in Amsterdam is leuk, maar wanneer u niet goed geïnformeerd bent, is een miskoop snel gemaakt.

Amsterdamse woningmarkt

Enkele voorbeelden van zaken waarmee u rekening moet houden in Amsterdam:

Voor het hebben van het recht van erfpacht betaalt u canon aan de grondeigenaar.
Veel huizen hebben een fundering op palen die kan gaan verzakken.
De bouwkundige staat van veel oude woningen laat vaak te wensen over.
Er is altijd een bestemmingsplannen van kracht: het is goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden.
Wanneer u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren.

Rechten en plichten koper

En dan hebben we het nog niet gehad over alle stappen die u moet doorlopen in het koopproces, uw onderhandelingspositie en alle rechten en plichten die koper en verkoper hebben. Wanneer u het hele traject zelfstandig wilt doorlopen, zult u zich moeten verdiepen in alle relevante juridische regelgeving.

Hulp bij een huis kopen

Op deze website vindt u al veel informatie die u kan helpen bij het kopen van uw eerste huis in Amsterdam. Maar dat is slechts een tipje van de ijsberg. Natuurlijk kunt u zich door de verkopende makelaar laten informeren. Bedenk wel dat die in de eerste plaats de belangen van de verkoper behartigt. Verstandig is het om u te laten adviseren door een professioneel adviseur. Daar hoort natuurlijk een kostenplaatje bij, maar het behoedt u voor een miskoop, veel problemen en onverwachte kosten in de toekomst.