U denkt dat u uw droomhuis in Amsterdam heeft gevonden; op het eerste gezicht voldoet het huis aan al uw wensen. Maar is het huis de vraagprijs wel waard? En zijn er geen gebreken die u in de nabije toekomst voor een dure verrassing laten staan? Een aankoopkeuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, geeft u zekerheid over de staat van uw beoogde huis en is dus van invloed op de werkelijke waarde.

Risico’s woningmarkt

Een aankoopkeuring kan, zeker voor een huis in Amsterdam, van doorslaggevend belang zijn en is dan ook een belangrijke stap in uw stappenplan naar het kopen van een huis. De huizen in Amsterdam zijn gebouwd op palen, wat risico’s met zich meebrengt. Bovendien zijn vooral de oudere huizen aan verval onderhevig. Hetzij door achterstallig onderhoud, hetzij doordat in de tijd van bouw, de kwaliteitseisen anders lagen dan nu. Met een aankoopkeuring weet u precies wat u in handen krijgt. Dat voorkomt verrassingen, bovendien kan het uw onderhandelingspositie verbeteren.

Rapportage aankoopkeuring

Een aankoopkeuring voor een huis in Amsterdam is een uitgebreide, gedetailleerde rapportage van de huidige staat van de woning, met daarin in ieder geval:

- Een omschrijving van alle bouwkundige onderdelen van het huis;
- Een overzicht van alle technische installaties;
- Een omschrijving van de staat van alle onderdelen;
- Een overzicht van alle bouwkundige problemen;
- De uitkomst van de vochtmetingen;
- Digitale foto’s van belangrijke onderdelen;
- Een hersteladvies en een schatting van de herstelkosten.

Een bouwtechnische keuring kunt u het best laten uitvoeren door een onafhankelijke partij die op de hoogte is van de specifieke, lokale bijzonderheden van de wijk of straat waarin de woning staat. Een aankoopmakelaar kan u hier in adviseren.

Laat u informeren

Wanneer u een huis gaat kopen, is een aankoopkeuring één van de vele stappen die u in het traject maakt. Zeker bij het kopen van een huis in Amsterdam, zijn er nog diverse andere factoren waar u rekening mee moet houden, zoals erfpacht, bestemmingsplannen, de VvE en funderingsproblemen. Weet wat u koopt en zorg dat u goed geïnformeerd bent!