Een huis kopen in Amsterdam begint met de leuke dingen: zoeken naar een droomhuis, rondkijken in de buurt, een kijkje nemen in een aantal huizen, fantaseren over alle mogelijkheden. Maar een huis kopen betekent, zeker in Amsterdam, ook veel geregel en uitzoekerij.

Kenmerken Amsterdam

Er zijn in Amsterdam diverse aandachtspunten en valkuilen wanneer u een huis gaat kopen. Zeker als u voor het eerst een huis koopt, is het belangrijk u daar goed in te verdiepen.

Erfpacht

Belangrijk om te weten is dat u als huizenkoper in Amsterdam mogelijk canon voor het erfpachtrecht moet betalen. Bij erfpacht sluit u een contract af met de grondeigenaar voor het langdurig gebruik van de grond. De grond wordt niet van u! De (jaarlijkse) betaling van de canon kan overigens gewoon in de hypotheek worden opgenomen en valt onder de hypotheekrente aftrek.
De bepalingen van de erfpacht staan in een erfpachtsakte omschreven. Laat bij het kopen van een huis in Amsterdam de erfpachtsakte goed doornemen.
Op de website van de gemeente Amsterdam is meer informatie te vinden over gemeentelijke erfpacht.

Erfdienstbaarheid

Er is sprake van erfdienstbaarheid wanneer (delen van) het onroerend goed belastend zijn voor (delen) van aangrenzend onroerend goed. Bijvoorbeeld wanneer u de woning alleen via het erf van een buurman kunt bereiken of wanneer de schoorsteen van een buurhuis uitkomt op uw dak.

Fundering

Amsterdam is een stad op palen; een charmant idee. Maar een woning met een fundering op houten palen, heeft een risico op verzakking. Wanneer u een huis koopt in Amsterdam is het belangrijk u te verdiepen in de eventuele funderingsproblemen van het huis.
Om een inschatting te kunnen maken van de mate van verzakking van de Amsterdamse woningen heeft de gemeente Amsterdam in 14.000 huizen meetbouten gemaakt.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam

Vereniging van Eigenaren

Wie in Amsterdam een appartement koopt, is niet alleen eigenaar (heeft het exclusief aandeel) van het appartement, maar is ook mede-eigenaar van het pand. U bent dan ook samen met alle andere eigenaren automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Voordat u het appartement koopt is het zinvol te achterhalen of de betreffende VvE goed functioneert. Onenigheid tussen de eigenaren, een te lage gezamenlijke bijdrage of slecht beheer van de financiën kunnen veel problemen, zorgen en uiteindelijk kosten opleveren.

Bestemmingsplan

Op het eerste gezicht kan de plek van een nieuwe woning ideaal lijken. Maar wat voor plannen zijn er in de toekomst? Blijft de buurt er zo uitzien of zijn er veel nieuwbouw- of sloopplannen? Om teleurstelling in de toekomst te voorkomen, kunt u het bestemmingsplan van een buurt inzien. Ook als u zaken aan uw toekomstige woning wilt veranderen, is het goed eerst te achterhalen of dat in overeenstemming is met het bestemmingsplan.

Bestemmingsplannen kunt u inzien via de gemeente Amsterdam

Bouwkundige problemen

Een woning kan er prachtig uitzien, maar tijdens een bezichtiging is het soms lastig te beoordelen of een huis in goede bouwkundige staat is. Het is dan verstandig een professionele aankoopkeuring op de woning te laten uitvoeren.

Wanneer u zonder makelaar een huis in Amsterdam wilt kopen, kunt u zich over veel zaken laten informeren door de verkopende makelaar; die kent alle ins en outs van de te koop staande woning. Let wel op dat deze makelaar in eerste instantie de belangen van de verkoper dient. Het is dus belangrijk u zélf goed te laten informeren zodat u hetgeen de makelaar u vertelt, goed op waarde in kunt schatten.